Skip to main content

Såler til hælen

Smerter i hælen kan have mange årsager, men meget ofte er det forårsaget af:

 • Hælspore
 • Svangsenebetændelse
 • Slimsækbetændelse
 • Severs (kun hos børn)
 • Overbelastet akillessene

Lider du af en af ovenstående, er det vigtigt at du får den rigtige behandling og de rigtige såler. ZOLES kan via en analyse og en 3D-skanning finde årsagen og hjælpe dig af med generne.

BOOK TID HOS ZOLES

HÆLSPORE & SLIMSÆKBETÆNDELSE

Hælspore

Hælspore (plantar fasciitis) er et kalkhorn på hælbenet, som har udviklet sig på grund af overbelastning af fodsålens seneplade (fascia plantaris). Udtrykket bruges ofte i flæng i forbindelse med overbelastning af fodsålens seneplade, uden at der egentlig har dannet sig nogen hælspore.

Typiske symptomer på hælspore:

 • Smerter under eller på indersiden af hælen.
 • Smerterne er mest udtalte ved begyndelsen af gang eller løb. De aftager, når foden først er varm, men vender tilbage.
 • Man mærker typisk en stivhed i hælen efter man har sovet, som gradvis forsvinder i løbet af dagen.

Slimsækbetændelse

Mellem hælbenet (calcaneus) og akillessenen ligger en slimsæk (bursa), som beskytter senen mod gnidninger fra hælbenet. Det kan ske, at denne slimsæk bliver betændt (bursitis).

Symptomer på slimsækbetændelse kan være en stor ømhed i området nederst på achillessenen / på bagsiden af hælbenet, som også kan stråle op eller ned under hælen.

ZOLES’ LØSNING


Vi kan afhjælpe en hælspore og slimsækbetændelse med ekstra stødabsorbering under hælen og en svangstøtte. Sidstnævnte er den vigtigste for at aflaste svangsenen, og mindske smerter fra hælsporen.

ZOLES’ LØSNING


Akilles tendonitis kan afhjælpes med  svangstøtte, der mindsker belastningen som lægmusklen og akillessenetilhæftningen udsættes for ved  overpronation. Vi laver en høj hælkappe og hælpude på sålen samt en støtte under svangen. Sidstnævnte er den vigtigste for at aflaste akillessenen for at mindske træksmerter fra senen.

Overbelastet akillessene

Akillessenen er senen til den store lægmuskel på underbenet, du kan føle som en tyk streng på bagsiden af anklen/hælbenet. En overbelastet akillessene kan resultere i betændelsestilstande omkring senens skede og små rifter i selve senen.

Symptomer på problemer med akillessenen:

 • Du vil have smerter ved nederste del af senen eller bagpå hælen. Smerterne kommer, når du begynder at bruge hælen aktivt, fx under løb.
 • Smerterne aftager i reglen efter nogen tids aktivitet, for så bagefter at blive værre.
 • Der er ofte smerter og stivhed også, når du ikke bevæger dig og er i hvile.
BOOK TID HOS ZOLES

Severs syndrom hos børn og teenagere

Severs syndrom opleves som en smerte i hælen der skyldes en inflammationstilstand i hælbenets (epifyseskive) eller vækstzone, da denne ikke er helt færdigudviklet endnu. Zonen oplever derfor træk fra både svang og akillessene ved aktivitet på hårde gymnastikgulve og evt. med fodtøj der ligger meget pres på hælen og ikke har nok stødabsorbering.

Det ses typisk hos børn og unge i alderen 11-16 år og tit hos unge, der spiller fodbold eller dyrker intensiv sport på hårde underlag.

book tid hos zoles

ZOLES’ LØSNING


Vi løser det ved et øget hældrop (løft af hælen),  en fast hælkappe og en tilpasset svangstøtte,  så man aflaster både hæl, svang og akillessene.

Generne vokser de fra med tiden, men under tilstanden kan det være nødvendigt med såler for at slippe for gener, så barnet stadig kan være aktivt.

ZOLES’ LØSNING


Vi laver en støtte under svangen for at korrigere for eventuel overpronation og aflaste svangsenen. Derudover hæver vi sålen under hælen, så der er optimal stødabsorbering og aflastning af området, hvor senen hæfter på hælbenet.

SVANGSENEBETÆNDELSE

Svangsenen er en essentiel del af foden, der skal absorbere stød, når du bevæger dig.

Svangsenebetændelse er en irritationstilstand, der giver smerter i fodsvangen og i hælen og kaldes også for plantar fasciitis.
Svangsenebetændelse forveksles ofte med hælspore, men det er ikke det samme. Hvis du har svangsenebetændelse, vil du opleve smerte i svangen, når du går eller løber.

Smerten sidder på indersiden af foden hvor svangsenen hæfter ved hælen.
Svangsenebetændelse ses ofte hos folk der overpronerer, hvor foden falder for meget indad ved gang eller løb.

BOOK TID HOS ZOLES

Hvordan designer ZOLES din sål

ZOLES sålerne laves individuelt efter din fods biomekaniske mål og ud fra dine individuelle behov.

Når du besøger en ZOLES forhandler vil du gennemgå følgende:

 1. ZOLA, vores AI-robot, vil stille dig nogle spørgsmål om din krop og eventuel sygdomshistorik
 2. Dine fødder 3D-scannes
 3. Du vejledes i korrekt fodtøj og evt. nødvendige fodøvelser
 4. Vi designer dine såler og de 3D-printes her i Danmark
 5. Du kan hente dine såler hos din forhandler, eller vi kan sende dem til dig indenfor 5-7 hverdage.
LÆS MERE OM ZOLES SÅLEN