Skip to main content
When Fashion Meets Tech

Såler til nedsunken forfod

By november 27, 2020No Comments

Har du nedsunken forfod?

Den normale fod har under forfoden en såkaldt “tværbue” (se billede nedenfor). Det betyder, at når man træder ned på foden, så belaster man først trædepuden under storetåen og under lilletåen. Derved opstår der en vis elastisk effekt, hvor trædepuderne på de tre midterste tæer bevæger sig nedefter under belastning og “op på plads” igen når foden løftes.

Normal fodbue

Nedsunken forfod

Ved nedsunken forfod belaster man de tre midterste tæer først og ledene på de tre tæer overbelastes. Samtidig bevirker trykket fra de nedsunkne ledhoveder, at trædepudens fedtvæv, der ligger under knoglerne og beskytter mod tryk, forsvinder. Tilstanden kan blandt andet give smerter, når man støtter på foden. Dette kaldes en nedsunken forfod eller forfodsplatfodethed (pes transversoplanus).

Symptomer på nedsunken forfod

  • Forfodssmerter
  • Hård hud på det midterste stykke af trædepuden foran
  • Følelsesløshed i foden
  • Sovende fod
  • Hammertæer
  • Hele midtfoden kan være sunket og skabt en platfod

Forebyggelse og forbedring af nedsunken forfod

Fødderne er det, der holder os på jorden. Det er den kropsdel med størst antal knogler, men knoglerne i foden vejer kun 100 gram. De kan dog tåle belastning på flere gange kropsvægten i serier på tusinde gentagelser. Dog er forudsætningen, at vægten bliver fordelt korrekt ud i hele den del af foden, der har kontakt med underlaget. Med fodøvelser og støtte fra såler, kan du lindre smerter fra forfoden, men du kan også forbedre og forebygge:

Fodtøj: Ved en nedsunken forfod har fodtøjet stor betydning, idet et snævert fodtøj hindrer fodens muskler i at arbejde normalt. Desuden vil en høj hæl medføre et stærkt forøget tryk hen over forfoden, hvilket vil modarbejde eventuelle fodøvelsers virkning. Det samme sker ved brugen af fodtøj med en meget hård sål, som for eksempel i træsko. Det er vigtigt, at forfoden kan arbejde naturligt og frit under gang og løb.

Øvelser: Det er næsten umuligt at genoprette fodbuen når den først er faldet sammen, men man bør træne sin fod og tæer dagligt, for at undgå yderligere nedfald. Hvis man træner, strækker foden ud og massere den lidt hver dag, vil man kunne mærke en forskel. De bedste øvelser kan du se her

Såler: Hos ZOLES® laver vi mange såler med en pelotte. En pelotte løfter forfoden og mindsker derfor belastningen af forfoden. Det nedsætter den daglige smerte der kan være når man går og løber.

Behandling: Massage er altid rart, og man burde under sine fødder det engang imellem. Da nedsunken forfod ofte medfølger hård hud på trædepuderne, vil det være en god ide at besøge en fodterapeut engang imellem, da man ellers kan risikere at få ligtorne. Du kan også få gode råd til pleje af fødderne her.