Skip to main content

Såler til platfod og lav svang

Det kan være svært at finde årsagen til smerter i fødderne, men hos ZOLES er vi eksperter i fødder og biomekanik.

 • Føler du, at du går indad med fødderne?
 • Har du ondt i svangen?
 • Lider du af skinnebensbetændelse?
 • Har du ondt eller gener i knæene ved sport?
 • Måske har du ondt i lænd og ryg?

Så kan det være, at du har nedsunken svang eller platfod.

BOOK TID HOS ZOLES

HVAD ER PLATFOD OG NEDSUNKEN SVANG

Ved platfod (latin: pes planus) eller hvor svangen er sunket (med alderen) er fodens svangbue fladet ud og foden falder indad. Hvilket betyder, at man ikke kun støtter på hælen og forfoden men også på mellemfodens inderside.

En platfod kendes ved at fodens bue på inderside af foden er fladet ud og har kontakt til underlaget, enten på grund af alder eller fordi det er medfødt.

Typiske symptomer:

 • Falder indad på foden (overpronation)
 • Spændinger i muskler og bindevæv, som stråler op i bækken og lænd
 • Gener i knæ
 • Skinnebensbetændelse
 • Gener i lænd og ryg
 • Ømhed eller smerter i midtfoden og svangen
[vc_single_image image=”28601″ img_size=”large”]

Lider du af nedsunken svang eller platfod?

[vc_single_image image=”22555″ img_size=”large”][vc_btn title=”FIND DIN NÆRMESTE ZOLES FORHANDLER” style=”custom” custom_background=”#1b6e7e” custom_text=”#ffffff” shape=”square” size=”lg” align=”center” link=”url:https%3A%2F%2Fwww.zoles.eu%2Fda%2Ffind-forhandler%2F|title:Find%20forhandler”]

Nedsunken svang
En nedsunken svang skyldes typisk at muskler og sener er blevet svagere med alderen, eller at man har dyrket intensivt sport eller haft arbejde med mange timer på benene over en årrække.

Fodens naturlige svang kan ses, hvis man sidder med det ene ben over kors. En nedsunken svang kan resultere i overpronation.

Platfod (pes planus)
Nogle af os er født med platfod. Man skelner mellem en såkaldt bevægelig platfod (mobil) og en stiv platfod (rigid). Langt de fleste med platfod har en bevægelig fodstilling.
Ved den mobile platfod kan foden godt komme i en normal fodstilling, hvor man kan se en svangbue, hvis man stiller sig på tæer.
Ved den rigide platfod kan man ikke se svangbuen, selv når man står på tæer.

Hvad kan du selv gøre ved en nedsunken svang eller platfod

3 ting du kan gøre for at lindre smerter i dine fødder:

Lav øvelser
Undgå yderligere nedfald af foden ved at lave øvelser hver dag. Se øvelserne for svangen ved at klikke på knappen herunder.

Vælg det rette fodtøj
Vælg en sko med en fast hælkappe og en bøjelig del i forfoden. Vælg en neutral/flad sko og tilpas den med en ZOLES sål for bedst behandling af en nedsunken svang eller platfod.

Få lavet de rette såler
Platfod skal behandles hvis det giver gener. Få derfor lavet en sål med en korrekt svangstøtte. Det reducerer eller fjerner den smerte, der kan være, når du går og løber.

[vc_single_image image=”31133″ img_size=”large” alignment=”center”][vc_btn title=”Se fodøvelser her” style=”custom” custom_background=”#1b6e7e” custom_text=”#ffffff” shape=”square” size=”lg” align=”center” link=”url:https%3A%2F%2Fwww.zoles.eu%2Fda%2Ffodoevelser%2F|title:Fod%C3%B8velser”]

Hvordan designer ZOLES din sål

[vc_single_image image=”22552″ img_size=”large” alignment=”center”]

Det gælder både for platfod og nedsunken svang, at vi lægger en svangstøtte under svangen. 

Svangstøtten dimensioneres, så den kan genskabe den naturlige svang. Det er meget vigtigt for din ydeevne og komfort, at svangstøttens kurve har den rigtige længde og højde, og at den placeres rigtig i forhold til hælbenet, navicular knoglen og den 1. metatarsal led (det led hvor storetåen starter).

Vi får de præcise mål på de enkelte knogler og led i din fod med vores avancerede 3D scanning af foden hvor vi skaber et kunstigt skelet med præcise måltal. 

Sålen er 3D-printet i et fleksibelt dynamisk materiale (TPU), som støtter op under svangbuen uden at forhindre foden i at afvikle sin rullebevægelse ved gang og løb.